Отпуснатите потребителски кредити към февруари месец 2021 г. са 12,057 млрд. лева, а ипотечните кредити - 12,172 млрд. лева, сочат данни на фирма за кредитни консултации.

Разсрочените кредити по мораториума са общо - 8,28 млрд. лева, като от тях 6,47 млрд. лева са на бизнеса и 1,81 млрд. лева на домакинствата.

Снимка: btvnovinite.bg

На този фон депозитите на домакинствата са 62,460 млрд. лева. Само 7,5% от раздадените кредити са разсрочени, посочи в рубриката „Чети етикета“ Тихомир Тошев, изпълнителен директор на Кредит център.

"При предишната вълна на кризата хората, които имаха проблеми с кредитите, не търсеха помощ. Сега се насочват към търсене на помощ с финансов консултант или директно с финансиращата институция", коментира той.

По думите му миналата година е рекордна и по ръст на новите кредити и много хора продължават да теглят нови заеми.  

„Нивата на лихвените проценти са рекордно ниски в момента. Лихви по ипотечните кредити между 2,5% и 3% българският пазар никога не е познавал. Лихви по потребителските кредити между 4,5% и 6,5% също не е“, обясни Тихомир Тошев.

„Средно в Европа лихите по потребителските кредити са около 5%-5,5%. При потребителските кредити сме достигнали средно европейските, при ипотечните не сме“, отбеляза той.

Лихвите са ниски, но е важна преценката за всеки един отделен кредитополучател – дали трябва да влезе в кредитна сделка, или не, защото ако доходите са ниски, ниските лихви не спасяват положението, смята експертът.  

Снимка: btvnovinite.bg

По думите му продължаваме да сме с най-ниските доходи в ЕС.

„При потребителските кредити, с които трябва да спасим някакви важни неща за домакинството, ги теглим наистина заради недостатъчно доходи. При ипотечните кредити, теглим като в цял свят, за да се сдобием с имот“, отбеляза той.  

Снимка: btvnovinite.bg

Въпреки всичко българинът не иска да задлъжнява твърде много и при средните цени на имотите се опитва да тегли по-ниски кредити – да използва част от спестените средства и да тегли по-малък кредит, посочи Тихомир Тошев.

„По-тъжното е, че 17,3% са ипотечни кредити до 50 000 лева

Това показва, че за съжаление ниските доходи не позволяват на тези хора да изтеглят потребителски креди“, обясни той.

„Преди пандемията от коронавируса хората масово избираха срок от 20 до 25 години. В момента масово хората предпочитат срок от 30 години или повече. Това им дава спокойствие, въпреки че колкото повече разтеглите един кредит, толкова повече се оскъпява. Тези случаи са се увеличили почти два пъти след появата на COVID-19“, съобщи Тошев.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите му хората искат максимално ниска месечна вноска, която да не поставя под риск семейния бюджет

„Предпочитат да го погасят по-рано, ако има такава възможност, но сега да са спокойни, че ще могат да плащат по-дълго време по-ниската месечна такса“, уточни финансовият експерт.

„Когато има несигурност и криза на пазара, която се появи в част от секторите заради COVID-19, хората се настройват в посока спестяване и започват да заделят пари“, смята той.

Снимка: btvnovinite.bg

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!