Как ще се отрази на бизнеса забраната за пластмасови продукти за еднократна употреба?

Снимка: btvnovinite.bg

300 млн. тона пластмаса, което е равно на теглото на хората, които живеят на Земята, се произвеждат годишно.

Снимка: btvnovinite.bg

На Земята има натрупани 5 млрд. тона пластмасови отпадъци, които са достатъчно, за да се произведе найлонова торбичка, в която да влезе цялата планета Земя.

Снимка: btvnovinite.bg

Европейският парламент гласува забрана за използването на еднократни пластмасови продукти – вилици, ножове, лъжици, сламки, клечки за уши, дръжки за балони.

Снимка: btvnovinite.bg

Евродепутатът Момчил Неков обясни пред bTV, че директивата цели да обхване топ 10 пластмасови продукти за еднократна употреба, които са отговорни за около 70% от морския отпадък.

„Надявам се до няколко седмици чисто технически между парламента, Съвета и Комисията директивата да се приеме и да се публикува в официален вестник на ЕС. 20 дни след това тя влиза в сила. Това означава, че през 2021 г. тези продукти ще бъдат забранени за производство”, отбеляза той.

Снимка: btvnovinite.bg

Неков изтъкна, че в сравнение с 60-те години на XX век сега има 20 пъти повече пластмаса. По думите му целта е през 2026 г. да има по-малко пластмасови отпадъци спрямо 2022 г. Цели се също до 2025 г. 77% от пластмасовите бутилки да се рециклират, а до 2029 г. – 90%.

Снимка: btvnovinite.bg

Евродепутатът изтъкна, че сред алтернативите на пластмасата за еднократна употреба са стъклото, глината и пластмасата за многократна употреба.

Снимка: btvnovinite.bg

Цветанка Тодорова, председател на Браншова асоциация „Полимери”, предупреди, че забраната може да струва хиляди работни места в Европа и в България.

„Един от мотивите, с които беше приета директивата, беше, че Европа генерира огромни количества отпадъци – със 150 000 тона годишно се замърсяват моретата. Ако пресметнем обаче, се получава, че Европа замърсява с 1,5% в световен мащаб, но независимо от това се приемат такива драстични мерки, с които директно се удря индустрията и ще доведат до хиляди загубени работни места в цяла Европа и в България, разбира се”, подчерта тя.

Данита Зарчинова от сдружение „За Земята” обаче е категорична, че тази забрана трябва да се въведе. „По целия свят много страни тръгват в тази посока. Дори Индия като огромен замърсител прави големи крачки към цялостна забрана на пластмасата”, отбеляза тя.

Йорданка Тодорова изтъкна, че се налага хората да променят навиците си на потребление и пластмасовите продукти да се изхвърлят на определените за това места.

А за колко време се разгражда пластмасата?

Приборите се разграждат за 400 години, а бутилките – за 500 години. Разграждането на една найлонова торбичка отнема 55 г., а за една пластмасова чаша – 65-75 г. 

Снимка: btvnovinite.bg

Местата, на които се използват най-много пластмасови прибори, чинии и чаши за еднократна употреба в топлите месеци, са заведенията край морето.

Заведенията по плажа традиционно работят с пластмаса, макар кафето и топлите напитки да ги предлагат в картон. 

„Ако всички топли напитки бъдат продавани в пластмаса, със сигурност ние ще сме на по-голяма печалба. Разликата в цената на пластмасовата и картонената чашка е 5 пъти”, поясни Надежда Лазерева, управител на плажен бар.

За нея новата забрана пластмасата да излезе от употреба в заведенията ще доведе до сътресения.

Алтернативата засега не е изгодна. „Миналата година дойде дистрибутор, който ни предложи алтернатива на пластмасовата сламка – ядлива сламка, чиято стойност на складова цена беше 1 лев, което е непосилно за крайния потребител”, посочи Юлия Лазарева, барман.

В много обекти обмислят въвеждането изцяло на порцелан и стъкло, което също ще доведе до допълнителни разходи.

„Най-вероятно ще се наложи в по-големите обекти, какъвто е и моят, да назнача още един човек, който да мие съдовете след употреба, говорим за чаши, чинии, но финансово няма да даде такова отражение”, смята Николай Димитров, собственик на плажни заведения.

Отказването от пластмасата може да се окаже проблем за някои хора.

„По принцип ме е страх да се храня с метални лъжици, защото не се прави дезинфекция. А пластмасовата е еднократна, изхвърляш я, друг не я ползва”, обяснява мнението си Красимира Тодорова.

Срокът до 2021 г. ще позволи плавното въвеждане на забраната. Влиза в сила и ново изискване към плажовете за разделно събиране на отпадъците. Така ще намалее попадането на пластмаса в морето.