Тенденцията за намаляване на българското производство на плодове и зеленчуци се засилва.

Снимка: bTV

През 2019 г. производството на домати у нас е 95 000 т , а през 2020 - 69 000 т, което показва сериозен спад. За краставиците също се наблюдава спад.

Колко внос има?

Снимка: bTV

Внасяме около 83 000 т домати за 2019 г., a през 2020 г. има увеличение – 86 000 т. При краставиците също – за 2019 г. – 24 000, за 2020 г. – 28 000 т.

Цената на салатата

Снимка: bTV

При доматите - 1 кг се продава за 2,68 лв. през април и за май има понижение с 27% или 1,94 за кг.

Краставици – за май има лек спад с 5% или над 2 лв. за кг.

Секторът се нуждае от реформи

Според заместник-министъра на земеделието Явор Гечев трябва цялостна реформа в сектора, като и да се погрижим по-добре за гаранциите на родните зеленчукопроизводители.

“Министерството на земеделиeто започна да правим резки неща – закон за кооперирането. Ще направим в малкия период, каквото можем. Намаляват българските зеленчуци, но не изчезват. А статистиката за 2020 г. е малко изкривена заради пандемията“, обясни  Гечев.

Той смята и че помощта „де минимис“ е остаряла и трябва да се помисли за друг вид подпомагане при кризи в сектора. Той и защити българските производители на зеленчуци и плодове, според които нямат равни условия с другите европейски производители.