Стига да е истинска, туршията е първо вкусна и второ полезна за здравето. Най-важното обаче е да правим разлика между живата туршия и консервата.

Това заяви Богомил Николов от „Активни потребители“.

Снимка: btvnovinite.bg

От асоциацията направиха тестове на 12 продукта, закупени от търговската мрежа и пазари в София. Целта на проверката е да установи какво е качеството на любимата през зимата храна за мнозина българи.

Според изследването на „Активни потребители“ буркан кисело зеле е равен на една кофичка кисело мляко заради наличието на полезните бактерии при двете храни.

Снимка: btvnovinite.bg

За „Тази сутрин“ Николов обясни, че от 12 проби при две от тях (кисели краставички от бидон) е отчетено наличие на колиформи. По думите му са закупени продукти, които са били съхранявани в бидони, тъй като там се появяват съмненията за хигиената.

Снимка: btvnovinite.bg

Колиформите са основна причина за стомашни разстройства. Те са навсякъде и немиенето на ръце също може да доведе до подобна неразположеност, допълни Николов.

„През етикета трудно бихме установили дали ядем истинска туршия. Най-вероятно по-опитните хора могат да познаят какъв продукт консумират“, заяви експертът.

Снимка: btvnovinite.bg

Той подчерта, че консервата е продукт, който е преминал термична обработка и стерилизация, при която се губят ценните бактерии.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите му когато става въпрос за консерва – потребителите не трябва да имат същите очаквания като при живата туршия.

„Може да е вкусно, но не задължително толкова полезно“, изтъкна Николов.

"Чети етикета с Биляна Гавазова" е потребителската рубрика на "Тази сутрин" по bTV, която представя в дълбочина актуални теми за качеството на стоки и услуги, условията на пазара на труда, социални и образователни проблеми. Рубриката се ползва с висока степен на доверие и за кратко време се превърна в запазеното място в българския ефир за защита правата на потребителите.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!