През зимните дни киселото зеле често присъства на трапезата ни.
Продава се и в магазини и на пазари. В кутии, пликове, бидони. Но качествено ли е?
Този отговор дават от „Активни потребители”. Правят тестове на 12 проби туршии, закупени от търговската мрежа и пазари в София.
ХИГИЕНА?
В туршиите високата концентрация на сол и киселинността елиминират възможността за микробиологична зараза. Но ако не се спазват основните правила при технологията, здравето е под риск.
Резултатите на теста показват, че в 2 от 12 проби се установява наличие на колиформи. Двете положителни проби са краставици и са напазарувани в насипно състояния от бидони.
„Това е абсолютно недопустимо от хигиенна гледна точка и затова трябва да се създадат правила, за да не могат да се търгуват така”, каза Сергей Иванов от „Активни потребители”.
КЪДЕ СА ПОЛЕЗНИТЕ СЪСТАВКИ?
Наричат се пробиотични бактерии. Те са сходни с бактериите, развиващи са в киселото мляко. Всички те оказват положително въздействие върху здравето на хората.
Броят на лактобактериите варира в огромни граници. Най-ниската отчетена стойност при опаковани краставици, закупени от супермаркет, е 2400 клетки на милилитър. В другата крайност, зеле придобито от бидон се преброяват 130 милиона клетки на милилитър, т.е. 54 000 пъти повече.
В таблицата с жълт цвят са маркирани 4 проби заради отчетени ниски стойности на лактобактериите.
Според проучването това се дължи на непротекла правилно ферментация, или направо на отсъствие на такава, защото производителите са мариновали съответните продукти и не са имали желание да чакат да протече ферментация.
„ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО Е ДА СЕ КОНСУМИРА ТУРШИЯ”
Думите са на проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диететика. Тя припомня, че продуктите намаляват риска от холестерол, от образуване на злокачествени образования, повишават имунната защита с 30-40 процента, намаляват алергичните процеси в организма.
СЪВЕТИ ПРИ ПАЗАРУВАНЕ
Когато избирате в търговската мрежа, питайте продавачите дали продуктът който предлагат е ферментирал. А зелето да се вади само с предмет или с ръкавици.