България е на последно място в Европа по поставяне на противогрипни ваксини. В условия на пандемия обаче, търсенето им се е увеличило значително - твърдят лекари. 

Вирусолози успокояват, че ваксината не може да ни навреди. Ваксинирани могат да бъдат и децата над 6 месечна възраст, но най-горещо тази стъпка се препоръчва за бременните.

Маската може да ни предпази както от COVID, така и от грип. За грипа е рано още, той ще дойде през ноември – декември, обясни Гергана Николова - общопрактикуващ лекар в рубриката „Чети етикета“. Тя беше категорична, че противогрипните ваксини помагат. 

Боледуването може да бъде от много респираторни вируси, не са само грипните, които ще ни срещнат пред ноември и декември, януари и март, посочи тя. 

Според лекаря заболяването, което може да протече с температура, кашлица и проблеми с носоглътката, не е задължително да бъде грип. 

Тази ваксина ни предпазва от противогрипните вируси, така че, ако човек боледува, трябва да е ясно изолиран ли е грипен вирус, обясни д-р Николова.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите й противогрипната ваксина обаче не е панацея срещу всичко, което ще ни срещне през зимата. Тя ни пази от грипните причинители за този есенно – зимен сезон, уточни лекарят. 

Според вирусолога проф. Радостина Александрова целта на противогрипната ваксина е да ни осигури защита, така че дори и хората, които бъдат инфектирани, да преболедуват много по-леко, а основната й цел е да предотврати тежките усложнения. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Всеки един от грипните вируси би могъл да нанесе сериозни поражения, особено в организма на пациент с хронични заболявания. Много тежки и сериозни са усложненията при децата“, обясни и д-р Гергана Николова.  

Според нея въпросът е каква е имунната защита в момента и доколко ще успеем да се справим с инфекцията в организма. 

„Всяка година се знае eкакво ще съдържа ваксината и затова, когато има останали количества от миналата, ние не ги поставяме“, категорична беше тя.

Снимка: btvnovinite.bg

Няма нищо по-старо от миналогодишна ваксина срещу грип, заяви и проф. Александрова. 

Според д-р Николова статистиката сочи, че България е на последно място в Европа по поставяне на противогрипни ваксини. „Пациентите, които са посъветвани от своите лекари да си поставят ваксина, 87% го правят“, каза тя.

Няма как противогрипната ваксина да ни навреди, но безспорни са ползите, според нея.   

На тези, които се колебаят дали да си сложат, тя  припомни, че противогрипната ваксина ни пази не само от грипа, но намалява и риска от инфаркти и инсулти, особени при пациенти над определена възраст. 

Про. Александрова коментира, че при поставянето на ваксината има индивидуална реакция. „Хората трябва да бъдат спокойни, защото ваксините не съдържат активен вирус – той е деактивиран и раздробен допълнително“, обясни вирусологът. 

Снимка: btvnovinite.bg

Д-р Гергана Николова посочи, че децата над 6-месечна възраст могат да бъдат ваксинирани, но могат и трябва да се ваксинират и бременните жени.

„Поставянето на противогрипна ваксина при бременните има и ефект, че пази и бебето след като се роди, поне 6 месеца“, отбеляза лекарят. 

„Препоръчвам на всички, които са над 65 години, на бременните и често боледуващи деца, на хора с хронични заболявания – да си поставят ваксина“, посъветва д-р Гергана Николова.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!