Редица нарушения при детските играчки след проведен бърз експеримент от екипа на рубриката „Чети етикета” в лабораторни условия.

Някои от предметите се счупиха твърде лесно и се отделиха малки части, които дадоха положителна проба за влизане в цилиндър, имитиращ детско гърло.

При тест за отделена част от кола пък пробата показа, че е доста остра и може да нарани дете.

Снимка: bTV

За 2018 г. има 1582 проверени играчки. От тях над 400 са несъответстващи, т.е. при тях има проблеми и нарушения.

Снимка: bTV

Унищожени са над 130 играчки. А тези, които са създали най-голямо притеснение у контролните органи и съответно са предизвикали много проверки, са т. нар. детски желета за игра. У нас са взети 17 проби за изследване.

Снимка: bTV

Оказва се, че в някои от тях е намерен химичният елемента Бор, който може да предизвика нежелани реакции у децата. Освен това отново има наличие на малки части, които са опасни за малчуганите под 36 месеца.

От Агенцията за метрологичен и технически надзор увериха, че се правят всекидневно проверки. Наскоро е завършила една подобна на меки играчки, при която са взето 20 проби, а 5 са дали положителен резултат, че са опасни.

Снимка: bTV

„Предприели сме действия за ограничение разпространението на тези продукти и ще преминем към унищожаването им. Тестваме желета в европейска акредитирана лаборатория”, заяви д-р Мирослав Йотов – Държавна агенция за метрологичен и технически надзор.

Снимка: bTV

Освен това той обясни, че при играчки с батерии не бива да има лесен достъп до тях.

„Имитиращите храна предмети за деца пък не трябва да имат малки елементи и лесно да се отделят магнитите и други части от подобни играчки”, добави Йотов.

Снимка: bTV

Специалистите предупредиха родителите, че не винаги цената определя качеството и препоръчаха чупливите на вид играчки да не се купуват. 

Вижте целия експеримент на играчки във видеото.

"Чети етикета с Биляна Гавазова" е потребителската рубрика на "Тази сутрин" по bTV, която представя в дълбочина актуални теми за качеството на стоки и услуги, условията на пазара на труда, социални и образователни проблеми. Рубриката се ползва с висока степен на доверие и за кратко време се превърна в запазеното място в българския ефир за защита правата на потребителите.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!