Полетата с индустриален коноп са в интерес дори и на МВР, защото това би довело до намаляване на търговските качества на това, което се продава на черния пазар, заяви Александър Червенков от Българската асоциация за индустриален коноп.

За легализиране на преработката на индустриалния коноп у нас настояват депутати от четири различни партии.

Веществото, което е в индустриалния коноп, е в много малки количества и няма нищо общо с индийския коноп, обясни още Червенков.

„По този начин се прави разграничението между индустриален и индийски коноп. Индийският е богат на тетрахидроканабинол, което е по-познато като веществото, отговорно за упойващия ефект в конопа или по-скоро психоактивния ефект, като в индустриалните сортове това количество е маргинално - много под 1% в много държави. При нас в момента по регламент е още по-малко“, добави Червенков.

То обясни, че няма как измежду индустриалните растения да има от индийския коноп, защото той ги потиска.

При насърчаването на отглеждане на индустриален коноп това ще работи срещу нерегламентираното отглеждане на индийски коноп.

Д-р Цветеслава Гъъбова, която е директор на психиатрична болница "Св. Иван Рилски“, се съмнява, че регулацията ще се направи както трябва.

„Необходимо е да се следи и да не се правят опити за заобикаляне на закона. Аз като лекар, чиято дейност е пряко свързана със зависимостите, особено с тази от марихуана, която е изключително разпространена, съм притеснена. Аз нямам съмнения в качествата на конопа, особено в сферата на медицината, където той наистина намира сериозно приложение и може да се каже, че за лечението на някои болести е почти незаменим. Но имам съмнения за начина, по който ще се направи регулацията. Дали ще бъдат плътно затворени всички вратички за злоупотреба, защото ако това не бъде направено, а през годините сме виждали как много пъти това не се прави, ще стане основание за допълнително разпространение на марихуаната като психоактивно вещество“, коментира тя.

Вижте още във видеото.