Легализиране на преработката на индустриалния коноп у нас - за това настояват депутати от четири различни партии.

В последния работен ден на депутатите, в 2 без пет, девет народни представители са поискали легализация на преработката на индустриален коноп у нас.

В момента това става на територията на Румъния, където от нашия коноп се произвеждат лекарства.

„Предложеният законопроект дава възможност тази индустриална обработка и създаването на лекарства да става на територията на България“, председателят на Здравната комисия на НС д-р Антон Тонев.

Сред мотивите на вносителите е, че растението абсорбира въглероден диоксид и повишава качеството и състава на почвата. А България и в миналото е била водещ производител на канабис сатива.

Законопроектът за индустриалния коноп е подкрепен от нестандартна коалиция – „Има такъв народ“, „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и „Възраждане“.

Експертите обясняват, че за тези, които пушат трева, нищо всъщност не се променя. И тепърва има въпроси за решаване.

„Аз бих пипнал и текстовете за дивия коноп, който си расте по села и паланки и навсякъде, и регулацията на самата марихуана, тоест канабиса“, коментира адвокат Калин Ангелов по повод на законопроекта.

В законодателството обаче няма ясно разграничение между индийски и индустриален коноп, казват още специалистите.

По официални данни, около 700 000 души у нас са пушили трева. А делата за употреба и притежание са сред най-честите за българския съд.