Четири години след договора за добросъседство между България и Северна Македония, парламентът в Скопие прие официална позиция, свързана с блокираните преговори за присъединяването на страната към ЕС.  Според проф. Анна Кочева от Института за български език към БАН, в документа не не се вижда нищо ново и по-различно от онова, което напоследък артикулират  в Скопие.

„В парламента на С. Македония беше гласувана декларация за македонските „червени линии“ спрямо България. Тя е предложена и гласувана от ВМРО-ДПМНЕ, която е опозиционна партия“, уточни проф. Кочева в предаването „Тази сутрин“.

„По нашия взаимен път България направи няколко големи компромиса. На първо място България няма никакви аспирации по отношение на съвременното битие на официалния език на С. Македония и по отношение на начина, по който назовават този език там. Освен това България няма никакви претенции към съвременната идентичност на гражданите на С. Македония. Българската страна дори прави известен компромис като употребява термините „обща история“ и „обща история на езика““, смята проф. Кочева.