Частен собственик загради имот в двора на БАН и изкара учените на протест. Те твърдят, че имотът е придобит неправомерно. Собственикът обаче има документи, че притежава земята.

Става въпрос за терен в парка на БАН – между „Цариградско шосе“ и ж.к. „Младост 1“. Паркът е с площ около 800 дка.

„Това от 60 години е терен, който е даден на физическите институти на Българската академия на науките да се прави наука с всичката инфраструктура, която е необходима и изградена тук. Миналата седмица се оказва, че в нашия имот се появи ограда. Тази ограда ограничи една част от имота ни. Трябва ясно да кажем, че се води съдебен спор. Заведен е през юни в Районния съд, така че не виждам никакво основание да се слага ограда тук“, каза в ефира на „Тази сутрин“ Димитър Тонев, който е зам.-директор на Ядрения институт към БАН.

Учените са подали сигнал към прокуратурата, полицията и общината.

Големият въпрос, който изниква от този казус, е как тези имоти стават частна собственост. На практика се оказва, че собствениците им са прекупвачи на реституирани парцели.

Кметът на Община Младост Стефан Стефанов обясни, че съгласно Подробния устройствен план територията, за която става въпрос, е с многофункционално предназначение: „Конкретно имотът е с предназначение за общежитие. При нас е дошла преписка от легитимния собственик на имота – искане за издаване на услуга виза за изграждане на надземен паркинг. Обикновено това е нещо, за което като кмет на Младост съм твърдо „за“. При положение че досега не е реализирано това, което планът предвижда, може да бъде изграден паркинг“.

Вижте още във видеото.