Централната минерална баня в София може да се превърне отново в баня. Три екипа се конкурират на финала за проекта на сградата.

От години Столичната община се опитваше, но все не намираше решение за бъдещето на Централната минерална баня.

Снимка: bTV

Наскоро три екипа предложиха решение. Освен музей тук да има и минерални басейни и СПА център. Също така се предлага да има басейн на покрива и воден бар.

По този начин рушащото се Северно крило ще бъде реставрирано.

Не с вода, а с експонати на музея на София е пълен големият мъжки басейн.

„Разполага с над 120 000 експоната, като в постоянната експозиция посетителите могат да видят  между 5 и 7 %“, обясни инж. Борис Чилев, зам.-директор на Регионален исторически музей – София.

Снимка: bTV

Останалите артефакти като портрети на Стамболов, миниатюра на Цар Освободител и стотици късчета история се пазят тук.

Противно на логиката минералната вода е прогонена от банята.


Три екипа от проектанти и архитекти искат музеят на София и термите да съжителстват под един покрив. На първо място е класирана идеята на Слава и Стилян.

Снимка: bTV

„И двата басейна - и мъжкият, и женският, ще бъдат запазени в оригиналния си вид“, заяви Слава Савова, архитект от екип "Софийски терми".

Има и атрактивни предложения - като басейн на покрива.

„Една малка постройка между мъжката и женската къпалня, във вътрешния двор - имаме право да направим архитектурна интервенция“, обясни Савова.

Снимка: bTV

От управата на музея са скептични към идеята за басейн на покрива.

„Тази идея съвсем не ми допада, конструкцуята трябва да отговаря на нормите за сеизмичност. Един басейн не знам защо трябва да бъде на покрива?“, коментира инж. Чилев.

Снимка: bTV

„Мисля, че е доста добра идея да има басейн на покрива или минерален бар около сградата - стига да не наводни музея. Дяволът е в детайлите“, каза Любо Георгиев, директор на ОП "Софпроект" и ръководител на екипа на "Визия за София".

И българо-японският екип, класиран на второ място, предлага да създаде термален комплекс - просто идеята е водата да се върне отново тук и да функционира като термален център, минерална баня.

В северното крило третият екип иска да създаде "Историческа баня", която да представлява "жив музей" и СПА център.

„Все пак намесата ще е много щадяща към културната ценност, каквато е тази сграда“, обясни арх. Веселин Алексиев - екип - гражданско сдружение "Историческа баня".

„Централната минерална баня ще възстанови културата на СПА и балнеология в София“, смята Иво Анев – доктор по икономика.

Който и проект да спечели накрая – едно е сигурно - лечебната вода  ще се върне в своя дом.

Но преди Централната минерална баня да заработи отново като баня, ще минат поне няколко години.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!