На прага на летния сезон на пазара вече се появиха и сезонните плодове. Има ли поскъпване при тях спрямо миналата годината?

„Никаква промяна няма при цените на ягодите и черешите. Много голям скок има в цените при зрелия лук и морковите - вследствие на по-лошата реколта от миналата година. Към юни вече ще наблюдаваме спад на цените. Той вече се вижда", коментира пред bTV председателят на Държавната комисия по по стокови борси и тържища Владимир Иванов.

"Много по-бързо цените на черешите достигнаха до нормални нива тази година – между 4 и 5 лева, а тръгнаха от 12-13 лева. Пазарът е нормален, високонкурентен по отношение на предлаганите сезонни плодове“, допълни Иванов.

Цените на ягодите са около 3,50 лева на килограм.

„Има столични пазари, на които цената на черешите достигат 7-8 лева, но все още нямаме масово предлагане на череши. До седмица ще видим нормалната цена за сезона, очаквам да е по-ниска от очакваното“, обясни още той.

Според него е невъзможно да бъде направена спекула на пазара, където към момента им от всичко.

„Ние участваме пряко в пазара и от нас зависи дали ще купим“, посочи Иванов.

При домата към момента има доста ниска цена – газът е по-евтин, предлагането е масово, реколтите в съседните държави също са много добри. Цената на краставицата също вече се е нормализирала.