Нова, по-ниска цена на природния газ от 1 юни постанови енергийният регулатор. Синьото гориво поевтинява с 9% спрямо май. 

Следващата седмица трябва да стане ясно и колко по-ниски ще са цените на топлинната енергия от 5 август до 31 март, заради рязкото поевтиняване на газа със задна дата. 

От 1 юли влизаме в нов ценови период само за регулирания сектор, посочи в предаването „Тази сутрин“ енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

По думите му с предложените изменения в закона за енергетиката, се извеждат 300 000 нови небитови потребители на пазара. „Общо взето около 10 милиарда киловатчаса остава регулираният пазар, при общо потребление от около 32 милиарда. Така, че става въпрос за една трета от реалното потребление на страната“, обясни проф. Тасев. 

Като страна член на ЕС ние сме задължени до 2025 г. изцяло да либерализираме пазара на потреблението, посочи той. Според него за битовия потребител това е доста сложен процес и ще излязат още търговци, които да се грижат за това.

Намалението на тока сега не е свързано с пандемията, регулаторът обикновено се произнася с полза на потребителя, каза още той. До края на годината можем да се свържем със сръбската газопреносна система, няма да плащаме неустойки, пандемията не забави много проекта, заяви проф. Тасев.

Ежемесечно до август ще падат цените на газа, а оттам и на парното, посочи проф. Тасев без да прогнозира колко ще е намалението.