Какъв ще бъде ефектът от предложените по-строги мерки и ще стигнат ли парите за следващата година – върху тези теми сблъскаха позиции в „Тази сутрин“ депутатът от ГЕРБ Александър Иванов и колегата му от левицата проф. Румен Гечев. 

Предложените по-строги мерки 

Опозицията са категорични – мерките са закъснели и противоречиви, от управляващата партия отговориха, че тепърва ограниченията ще бъдат обсъждани по сектори и може част от тях да отпаднат. 

Иванов беше категоричен, че ако досегашните мерки се спазваха, нямаше да е необходимо да се дискутира въвежданото на нови. „Не трябва да сме като в детската градина и да се следим и контролираме, трябва да бъдем съвестни и отговорни към нас и нашите близки“, допълни депутатът от ГЕРБ. 

Проф. Гечев го опроверга с думите, че заради постоянно променящата им се политика към противоепидемичните мерки, управляващите са загубили доверието на гражданите. „България, с колебливите мерки, е на трето място по смъртност в Европейския съюз. Прави впечатление, че предложенията здравния министър са съгласувани с премиера, предлага се затваряне на държавата до изборите, до края на март – много интересно как са решили, че до края на март ще бъде решен проблемът. Това има политически привкус“, посочи народният представител от БСП и допълни, че след разчетите – левицата ще прецени дали да подкрепи удължаването на Извънредната епидемична обстановка. 

„Това е здравно решение, а не политическо. Колегите от БСП целенасочено не носеха маски в пленарната зала и сега тези хора да говорят за късни мерки?!?“, каза Иванов. 

Управлението на епидемията 

Румен Гечев коментира, че здравната система е под огромен натиск – недостиг на медицински персонал и адекватна здравна грижа за пациентите. Той упрекна премиера Бойко Борисов, че обикаля из страната и не си върши работата в столицата. 

Иванов отговори на критиките, че правителството е бездействало през летните месеци, като не е предприело реформа в сектора. По думите му за няколко месеца е трудно да се въведат кардинални решения. 

„Първоначалното затваряне беше с цел да се осигурят необходимите медикаменти и предпазни средства. Критика винаги ще има. Ще мине много скоро този момент, когато дойде ваксината и тогава пак ще има разделение в обществото – тогава какво ще правим?“, заяви народният представител от ГЕРБ. 

„Пролетта правителството се биеше в гърдите, че премиери и президенти се обаждат на г-н Борисов, за да се съветват с него как ние сме в чудесно положение и имаме ниска смъртност. Сега, обаче, г-н Борисов се обажда на същите премиери и президенти, за да търси медицинска помощ. Правителството спа цяло лято, обикалят с джипката по магистралата, возиха министри в багажника, уреждат заеми в милиарди и накрая няма линейки“, коментира Гечев.

Бюджет 2021 

Бюджет 2021 е пряко свързан с управлението на пандемията и икономическите последици от нея. ГЕРБ го определят като „социален“, а опозицията като „предизборен“. 

Народният представител от управляващата партия посочи, че са заделени пари за приоритетните програми на кабинета за образование, здравеопазване, отбрана и доходи. 

„Буфери за бизнеса има – парите ще дойдат по програми от Европа. „60/40“ ще продължи да действа до април месец, това беше най-успешната мярка за бизнеса. Искрено се надявам да не се стига до пълно затваряне на бизнеса“, допълни Иванов. 

„Както виждате, ние сме оставени на надежди и молитви. Европейските страни помагат на бизнеса си, като ангажират собствения си бюджет. В Бюджет 2021 бизнесът е изоставен като сираче. Пенсионерите имат по 50 лв. до март, до изборите. Колегите казват, че след март, може би ще продължат. Ама, фактите – нямате го в бюджета! А след вас – и потоп“, заяви Гечев. 

Депутатът от БСП допълни, че в алтернативния бюджет на левицата са заделени пари за майките, децата и бизнеса. 

Целия разговор с двамата народни представители вижте във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!