В последния епизод на „Бригада нов дом” станахме свидетели на това как предаването усмихна семейството на детския посланик на омбудсмана – Еми Станкова.

Бригадата преобрази дома им и направи отделна стая в розово за Еми и баба ѝ.

16-годишната Емилияна Станкова е детския представител на омбудсмана. Тя е в инвалидна количка, защото се ражда с дефект на гръбначния стълб и е диагностицирана като един от най-тежките случаи в България. Лекарите предлагат на близките да я оставят, но родителите ѝ категорично отказват.

Еми учи в 8-о основно училище в Перник. Преди да тръгне в първи клас, трябвало да премине преглед, защото социалните служби предположили, че има и умствено изоставане заради физическия недъг. Оказало се, че е по-напред от връстниците си.

Придвижването в училището е трудно за момичетo, защото има рампа, която не върши работа. Родителите ѝ все пак са благодарни на директорката, че води Еми от дома ѝ и до училището и я прибира с количката.

За ремонта на жилището от „Бригада нов дом” момичето казва: „Често казано мразех старото си жилище, сега вече се прибирам с усмивка и съм щастлива”.

Вижте повече във видеото!