Бракониерско убийство на зубър разкриха прокуратура и полиция в Разград. Животното от застрашения от изчезване вид било убито на територията на Държавно ловно стопанство „Воден“. 

Трима души, един от които служител на Държавно ловно стопанство „Воден“, са задържани за убийството на животното.

Бракониерите са използвали 15 кучета и умъртвили едрото животно на територията на стопанството по изключително жесток начин.

Снимка: btvnovinite.bg

„Кучетата са го наобиколили, животното най-вероятно, без да съм специалист, е изпаднало в стрес, замръзнало е на място и хладнокръвно, по един примитивен и жесток начин, служителят на стопанството го убива с копие“, каза Тихомир Тодоров, окръжен прокурор на Разград.

От домовете на извършителите полицията иззела месо и колбаси. 15-те, специално обучени за лов кучета, също са иззети и настанени в общинския приют в Разград. Служителят на стопанство „Воден“, който е дървосекач, ще бъде дисциплинарно уволнен.

„Да посегнеш на едно такова животно е, пак казвам, изключително вандалско, изключително лошо. Това говори за проблем – чисто интелектуален на този човек, който е способен на такова нещо“, заяви инж. Кирил Колев, директор ДЛС „Воден“.

Снимка: btvnovinite.bg

В ловното стопанство се намира най-голямото, едно от двете стада зубри в страната. В България застрашеното от изчезване животно, известно и като Европейски бизон, започва да се разселва на различни места през 50-те години на XX век, но оказва се във „Воден“ зубрите намират най-подходящи условия.

„През 1961 г. екип от полски специалисти идва във „Воден“ и харесва биотопа и го одобрява за развъждане на вида, внасят се четири животни. Тогава е било доста трудно, пътували са с влак от Полша. Изобщо всички такива несгоди са преживявани и започва едно доста добро развитие на този вид в България“, обясни инж. Кирил Колев.

Снимка: btvnovinite.bg

Зубрите обичат да обитават големи смесени територии от гористи и открити площи. Такова място от около 8000 декара е заделено специално за тях в стопанство „Воден“.

Пътят за обиталището на зубрите, специално обособено и оградено за тях, преминава през силно пресечен горски терен. Самото стадо е от 55 животни.

Снимка: btvnovinite.bg

Общо 63 са останалите у нас животни от този застрашен от изчезване вид - седем са в Източните Родопи. Животните не са обект на лов, но пък са интересни за наблюдение.

Прокуратурата в Разград е образувала досъдебно производство за бракониерство и жестокост към животните, а от „Воден“ казват, че ще продължат усилията си по засилване на охраната на ловното стопанство, за да опазят малкото останали зубри у нас.