„Заложничеството е плод на неудоволствието на извършителя. Имало е предварителни симптоми за създаването на такава ситуация, които не са стигнали до органите на МВР. Можело е да се предвидят някои неща“.

Това каза в предаването „Тази сутрин“ криминалистът Ботьо Ботев по повод заложническата криза в село край Сандански. Похитителят е отправял заплахи чрез социалните мрежи.

„Подценени са нещата, както обикновено е в такива ситуации. Проблемът е изключително сложен. Полицаите са могли да стрелят срещу похитителя, но трябва много прецизно и точно да се реши как да се подходи в такава ситуация. Целта е да се проведат мероприятия да не се допусне стрелба, защото могат да загинат невинни хора“, добави той.

„Трябва да се направи лична оценка на хората, които са замесени. Симптоми е имало, но няма информация стигнало ли е до службите. Другото опасно е, че не е получена информация за незаконното му оръжие, а той го е и използвал. В хода на разследването ще стане ясно. На черния пазар може да се сдобиеш с всичко, което пожелаеш. Сега е малко по-затегнат контролът. Преди години в заводите край Казанлък и в други заводи на части се изнасяха заготовките, които се правеха и се сглобяваха. Това беше голям проблем. Сега не е така“, коментира криминалистът.

„Не са били много заложническите действия. Тук е действано перфектно от професионална гледна точка. Новият главен секретар на МВР Живко Коцев е първият на тази длъжност, който преди това е минал през криминалните служби, минал и по линия на убийствата. Работил е и под мое ръководство. Действано е изключително бързо, перфектно, професионално и с ангажиране на всички, които са способни да вземат участие. Това е дало резултат“, подчерта Ботьо Ботев.

„Трудно е да се направи и да се предвиди как ще постъпи такъв човек. Това е въпрос на субективна оценка. Нещата са особени. Има раняване на бащата. Скандал ли е станал, за да се използва оръжието. Следващите му действия са твърде необективни от гледна точка на извършеното деяние – сам е информирал за това какво е направил. Това е странно. Тук вече може да се гадае“, обясни още той.