Кабинетът стартира не с изключително високо доверие, но с резерв на позитивните оценки, каза в "Тази сутрин" социологът Боряна Димитрова.

Тя коментира данните на „Алфа рисърч“ от национално представително проучване, според които правителството на Кирил Петков е първото от 2009 г. насам, което е с по-високо доверие от недоверие.

Правителствата, които са избрани с много висока избирателна активност и висока степен на подкрепа за водещата политическа сила, стартират с много високо обществено доверие – това са на Сакскобургготски и Борисов 1, обясни Димитрова.

По думите ѝ това, което е важно за сегашното правителство, е, че след кабинета "Борисов 1" то е второто по доверие.

Снимка: btvnovinite.bg

При парламента нещата не стоят така оптимистично, посочи социологът.

„Връщането на парламентаризма беше основен лайтмотив на така наречените партии на протеста. След два неуспешни парламента през миналата година Народното събрание трудно възвръща ролята си. Има голям резерв към сегашния парламент, около 50% от хората не могат да дадат мнение – т.е. биха могли в следващите месеци да формират мнение. Много от лицата са непознати, много от практиките се наблюдават за първи път“, каза Боряна Димитрова.

Снимка: btvnovinite.bg

Тя посочи, че според социологическото проучване и при президента, и при премиера са налице позитивни оценки, но има неща, които не можем да видим на повърхността.

„Първо това е много различното поведение на коалиционните партньори. Това е четири партийна коалиция и много устойчиво зад правителството и зад премиера стоят симпатизантите на „Продължаваме промяната“ – около 66-70%. Симпатизантите на БСП са с около 50% доверие в правителството, а тези на „Има такъв народ“ и „Демократично България“ са 36-38%. Електоралната ситуация в момента е замръзнала, никой не иска в момента нови избори“, смята социологът.