Британският премиер Борис Джонсън обяви 10-годишен план за борба с престъпността.

Част от мерките са свързани с борбата срещу разпространението на наркотици, като отнемане на паспорти и шофьорски книжки от нарушителите.

Новината за широкомащабния план съвпадна с друга, свързана с това, че председателят на Долната камара на английския парламент Линдзи Хойл се е свързал с полицията след публикация в ежедневник, че в сградите на парламента се употребяват наркотични вещества.

Тестове с натривки за засичане на наркотици са открили следи от кокаин на 11 места, достъп до които имат само депутати, служители и акредитирани журналисти. Това е само един актуален пример за сериозността на проблема, който 10-годишният план на правителството трябва да реши.

Миналата година полицията в Англия и Уелс е регистрира 175 000 престъпления с наркотици, което е ръст от 13%. В Англия има повече от 300 000 пристрастени към хероина и крека, които са отговорни за почти половината от престъпленията, свързани с наркотици. Всеки трети в затвора е наркозависим.

Половината от всички убийства и половината от другите по-леки престъпления като кражби, кражби с взлом и грабеж, са свързани с наркотици.

"Ние не просто изпращаме още 11 000 нови полицаи по улиците като част от нашия ангажимент да поставим още 20 000 полицаи в борбата с престъпността, но обявяваме още 300 милиона за справяне с бандите. Само през последните няколко години в рамките на проекта ние се справихме с близо 1500 от мрежите за разпространение на наркотици. Нашата цел е да разкрием още около 2000 през следващите години", заяви Борис Джонсън.

Преразглеждането на законите за престъпността ще включва по-строги присъди с лишаване от свобода за дилъри, полицейски час през нощта и забрани за пътуване, подобни на тези на футболните хулигани.

Съгласно правителствените планове лицата, заловени с наркотични вещества, ще бъдат насърчавани да преминат курсове за информираност от вредата на наркотиците, подобни на курсовете за информираност за карането с висока скорост.

По ирония на съдбата часове преди публикацията за наличието на следи от кокаин дори в тоалетна в близост до парламентарния кабинет на Джонсън, той още веднъж потвърди, че така трябва да се наказват онези, за които наркотиците като кокаина, са начин на живот.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!