В неделя вечерта британският премиер Борис Джонсън направи обръщение към нацията.

То ще бъде запомнено с две неща – с високите очаквания за новини и с най-многото използвани „ако“.

Във видеото, продължило малко над 14 минути, той представи „условен план“ за отваряне на обществото, като едно от малкото конкретни неща в него е, че се позволява на хората в Англия да прекарват повече време на открито и на слънце, считано  от сряда.

Британският премиер каза също, че хората, които не могат да работят от вкъщи, трябва да се върнат на работното си място – но по възможност, избягвайки обществения транспорт и ходейки със личните си автомобили или пеша.

Условно бяха определени три етапа, към които, ако бъде изпълнено основното условие – да продължи намаляването на заразените с COVID-19, ще се пристъпи. А именно – най-рано до 1 юни учениците от основните училища поетапно ще се върнат в класните стаи.

В този етап може да се разреши отваряне и на магазини, но само ако науката го подкрепи.

Следващата стъпка, ако условията позволяват, ще включи отваряне на хотели и други обществени места, но не по-рано от 1 юли.

Борис Джонсън определи тези етапи, като „скица на пътна карта за отваряне на обществото".

Цялата тази условност, облечена в много думи, завърши с едно от малкото категорични послания – „сега не е моментът да приключим с ограничителните мерки, а ще предприемем внимателни стъпки, за да ги модифицираме“.

Последваха яростни критики в много от британските медии свързани с това, че планът му е неясен. От една страна насърчава хората да се върнат на работа, от друга –изисква спазването на строга дисциплина и дистанция в транспорта и на работните места.

Джонсън, който сам преболедува вируса, призна, че страната се е забавила с налагането на ограничения. Той смени и основния слоган на правителството от „Останете у дома“ на „Останете бдителни“.