Днес Столичният общински съвет ще гласува бюджета на София за тази година. Ще стане ясно дали ще бъде одобрен проектобюджетът в размер на 2,5 млрд. лв., внесен от екипа на настоящия кмет Йорданка Фандъкова.

Борис Бонев, председател на „Спаси София“, е един от общинските съветници, които няма да подкрепят бюджета.

„Нося визуализация защо няма да го направя. Една снимка понякога говори повече от 1000 думи“, заяви той и показа кадър с разбити плочки от улица „Граф Игнатиев“.

След него представи снимка на чисто нов тротоар на „Цар Борис Трети“. „Хубаво е, но не е готово“ – спомняте си този слоган на ГЕРБ“, припомни Бонев. Той показа и преливащи с боклук кофи.

„Не съм съгласен да гласувам милиард от нашите пари да отидат за още от същото. Слушам с голям интерес медийните изяви на председателя на СОС Георги Георгиев, който описва доста апокалиптична картина за това какво ще се случи, ако не се приеме бюджета“, посочи общинският съветник.

„Тази година отново над 10 000 деца са без места в детските градини и това е проблем, който продължава вече повече от 15 години, въпреки че имаше приети бюджети. Има становище на Министерството на финансите, според което при неприет общински бюджет ще се променят така наречените натурални показатели и ще бъдат изплатени всички необходими средства, за да няма проблем с изплащането на заплати и с приемането на деца в детските градини“, коментира Борис Бонев.

 

„Не е проблем дали има, или няма приет бюджет. Проблемът е кой прави този бюджет и кой го изразходва. Нима „Шишман“, който пет години е разкопан, беше при неприет бюджет? Нима Столична община загуби над 200  милиона лева за канализация заради неприет бюджет? Не, загуби ги, защото не можа да се организира“, посочи общинският съветник.

„Никога досега не съм подкрепял бюджета поради две причини – не съм съгласен как се харчат парите. Отговорност на управляващите е да осигурят мнозинство за своя бюджет. Аз представлявам 50 000 души и никой досега не ме е попитал аз какво искам да видя в бюджета. Много от проектите, за които се борим, все още не са реализирани, въпреки че имаше пари за тях“, заяви още той.