"Сред повечето от 10 инцидента с взривове на боеприпаси у нас е доказано присъствието на руски граждани. Те са присъствали по времето на или са били съпричастни към взривове и в други държави, в частност Чехия. Доказано са присъствали и вероятно участвали в отравянето на Скрипал (Сергей Скрипал, бивш офицер от руското военно разузнаване - б.р.) във Великобритания". Това заяви в предаването „Тази сутрин” експертът и бивш военен министър Бойко Ноев. 

"Взривът, който се случи онзи ден, е един от вече повече от 10 инцидента, които се случили в България. Това ни дава възможност да се направят някои обобщения, които касаят както вътрешнополитическия живот в България, така и някои елементи на геополитиката и нашето отношение с други държави. Аз бих казал, че този инцидент ни има отношение към общо казано по-големи групи проблеми и отношенията на България с Русия", каза Ноев.

Той подчерта, че се знаят тези руски граждани - имената им, кога да били в България. Според него нямаме качествено разследване на тези взривове. 

"Въпреки съпротивата на политически кръгове и институции е доказана причасността на граждани на Русия и още по-точно служители на едно от поделенията на "29 155" на руското "Главно разузнавателно управление". Това го има доказано в България доказва, че в Чехия и във Великобритания. Това означава, че ние сме свидетели на една политика на Русия за въздействие върху българската отбранителна индустрия по някакви причини и  по някакви техни интереси", каза бившият военен министър. 

Ноев бе категоричен, че подобни причини е имало през годините по време на правителство на Бойко Борисов. 

"Тогава на руснаците почти им беше даден контрол върху българската оръжейна индустрия. Това има отношение и към проблема с газа", смята експертът. 

Според него въпросът за отношенията България-Русия е геополитически двустранен.