„Най-странното за мен беше обявяването на някаква евакуация, видя се, че не сме готови за това. Всъщност ние не знаем какво правим, при положение че трябва да се направи евакуация. Изведнъж се обяви, после се отмени. Хората не знаеха какво да правят. Не са осигурени транспортни средства, някои остават на улиците, други отказват да излязат. Това е абсурд“.

Това каза в „Тази сутрин“ бившият директор на Националната следствена служба (НСлС) и бивш зам.-главен прокурор Бойко Найденов за случая с взривените складове за пиротехника край Елин Пелин.

„Второ – имаше елемент на хаос, защото два-три часа по-късно някакъв човек отива и взима единствения останал по това време жив човек. Никой не е разговарял с него, пожарникарите го извели и го дали на случаен човек, който да го закара до линейките. Това говори за липса на организация. Надявам се, че това са уроци, които ще се вземат“, допълни Найденов.

Снимка: bTV

По думите му отговорите за трагичния инцидент няма да дойдат скоро, но е много важно да се търсят свидетелски показания и веществени доказателства по отношение на всяка една възможна версия.

„Бих препоръчал прокуратурата да се обърне към обществеността и всеки, който има данни, да даде показания какво е видял, какво се е случило, дори не само за самия взрив, а и за това, което се е случвало преди това. Милион неща може да са се случили, но ако има някакви други нарушения, които са констатирани преди това и работещите там са знаели, чули са нещо, видели са и са споделили със свои близки, всичко това е важно и се събира като свидетелски показания, които се наслагват едно върху друго и се правят изводи“, посочи Бойко Найденов.

Според бившия шеф на НСлС е много важно в такъв тип обекти да има видеонаблюдение и автоматична противопожарна система, която би могла да предотврати един такъв инцидент.

 

„Абсолютно задължително е камерите да работят онлайн и данните да се пращат на друго място, а не там, защото ако се случи нещо, както този взрив, всичко ще изчезне, ще изгорят. Второ – изграждане на противопожарна система, която да реагира на всяко едно повишение на температурата. Дали е имало такава? Дали има изискване да се изгради задължително? Защото собствениците предпочитат да не изграждат такава, тъй като има опасност да повреди стоката, ако случайно се задейства. Тази система е автоматична и полива с вода, но това ще предотврати взрива и големия пожар“, отбеляза Найденов.

По думите му огледите тепърва предстоят, но е нужно време. В екипите, които прокуратурата изпраща на терен, задължително има хора с тясна експертиза във взривните вещества и пиротехниката, каза Найденов.

„Следователят или дознателят ръководят огледа, но тези експерти извършват действията – взимат парченцата метал, взимат парченцето взрив, взимат натривки, за да видят какви точно вещества са били там. Има дълъг период, в който експертите ще анализират това, което им е предоставено, след това в по-дълъг период ще се анализира това, което дават експертите да се съобразява със законовата и подзаконовата нормативна уредба и едва тогава може да се види дали някъде има нарушения, дали някой е извършил нарушение и дали има причинно-следствена връзка между това и причинените вреди“, обясни бившият зам.-главен прокурор.

По думите му в случаи като този край Елин Пелин много малко хора получават осъдителни присъди.