Подготвен е нов сценарий за подмяна на вота тази неделя в София – роми са вербувани да се снимат как „гласуват под строй” за Йорданка Фандъкова (кандидат за кмет на ГЕРБ и СДС). Това обяви в интервю за предаването „Тази сутрин” премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Клиповете с тези роми щели да се разпространяват цял ден в социалните мрежи, за да навредят на кандидата на ГЕРБ.

По думите на Борисов снощи Манолова (независим кандидат за кмет на София, подкрепен и от БСП) е била в софийското село Волуяк, за да се спазарява с роми. Той получавал информация от възмутен човек от екипа на бившия омбудсман.

Борисов каза още, че в екипа на Манолова работи човек, който навремето, когато за първи път се кандидатирал за кмет на София, му поискал 3 млн. лв. Издаде само, че името му е с Б, но отказа да каже цялото име. „Казах му, че нямам толкова пари, аз сега излизам от главен секретар. А той каза: Ще вземеш от Цветелина (Бориславова, банкер, по това време - жената до Бойко Борисов - б.р.)”, разказа лидерът на ГЕРБ.

Този човек се появявал винаги там, където има нов политик.

Според премиера битката между ГЕРБ и БСП е приключила на първия тур миналата неделя и неговата партия бие два пъти социалистите.

Управлението винаги намалява популярността

Относно разликата в резултатите на ГЕРБ спрямо предходните местни избори през 2015 г. той уточни, че тогава вотът е бил след управление на БСП и ДПС.

„Управлението винаги намалява популярността, а ние два пъти повече имаме от БСП, спечелихме и София с близо 10%. Резултатът е след 10-годишно управление”, коментира Борисов.

Той обясни по-лошия резултат на партията и с факта, че е отстранил много хора и те в момента работели срещу ГЕРБ. На въпроса дали сред тях е бившият Втори в партията Цветан Цветанов той каза: „Не ми се иска да е така, няма да му прави чест". Той сега е в САЩ, като се срещна с президента Доналд Тръмп на 25 ноември, ще разбера какво е правил в Щатите”, пошегува се премиерът.

Лидерът на ГЕРБ повтори, че е разочарован от изказванията на Цветан Цветанов, които са обидили лично него и всички в партията.

Друг фактор за по-слабите резултатите на политическата сила били новите кандидати по места, за които нямало време да бъдат наложени.

Снимка: Ладислав Цветков

Мисля, че в неделя разумът ще надделее

За балотажа в София на 3 ноември между Фандъкова и Манолова Борисов каза: „Мисля, че разумът ще надделее”.

Той призова мая Манолова най-накрая да каже чия листа за съветници е подкрепила и чий кандидат е. Цял месец нито един журналист не успя да я накара да отговори на въпроса кандидат ли е на БСП, коментира лидерът на ГЕРБ.

Тя екип няма – там е сбироток: има нечистоплътни хора, във физическия смисъл, не се къпят, каза още Борисов.

Относно твърдението на бившия омбудсман, че Столичната община се управлява от „Орлетата” премиерът предположи, че тя визира бившите общински съветници от ГЕРБ Орлин Иванов и Орлин Алексиев. Фандъкова не ги харесва и ги махнахме от листите, уточни Борисов.

По думите му на рождения ден на Орлин Иванов наскоро е присъства Калоян Паргов, лидер на БСП – София.

Снимка: Ладислав Цветков

Не подкрепям протестите срещу Иван Гешев

Не подкрепям протестите срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор, обяви Бойко Борисов.

Той уточни, че по принцип не харесва протестите, които затрудняват движението в града и когато може, гледа да отстъпи, за да няма недоволство.

Според него президентът Румен Радев е нарушил закона в деня на първия тур, като е направил внушението, че премиерът има огромна квота във Висшия съдебен съвет (ВСС).

Борисов уточни, че навремето с настоящия съпредседател на „Демократична България” Христо Иванов законово така са решили нещата, че прокурорите да си избират прокурори, а съдиите – съдии. Така променихме закона и сега трябва да го спазваме, уточни той.

Лидерът на ГЕРБ отговори и на упрека на карикатуриста и издател на „Прас-прес” Христо Комарницки, че не е спазил обещанието за намеса на държавата в разпространението на печатни медии.

„Аз нямам неизпълнено обещание. Сега министерството на транспорта, което и принципал на „Български пощи”, надявам се скоро – до дни, ще поеме цялото разпространение на всички печатни медии до сергиите, които са мисля 6000. Дари съм възложил на финансовия министър да провери дали, ако може и колко, да дотираме това разпространение, за да е сигурно, че „Парс-прес” и г-н Комарницки ще може да отиде до най-отдалеченото село да покаже карикатурата с мен”, заяви Борисов.

По думите му от 360 карикатури на Комарницки той присъства в 350 и „нервите му са свикнали” с този факт.

Снимка: Ладислав Цветков

Чест прави на Русия че не реагира реципрочно на изгонения дипломат

„Чест прави поне до днес на Руската федерация, че не реагира реципрочно. Президентът Путин ме познава добре. Той знае, че аз никога не се поддавам на натиск. Когато всички под строй гониха посланици, аз не изгоних. Но когато дипломат на висок пост го хвана да вербува мои началници, мигновено го пъдя“. Така премиерът коментира шпионският скандал, заради който от България беше изгонен първият секретар на руското посолство у нас.  

Според него човекът от службите, за който е имало опит да бъде вербуван, е бил коректен към родината си, като е разказал всичко навреме.

„Провели сме всички мероприятия, така че руската страна, която много разбира от такива работи, мисля, че по достойнство ще оцени това, което сме направили. Ако аз пратя шпионин да вербува някой от началниците на служби на президента Путин, гоненето сигурно ще му е малко наказание”, каза още той.

Вижте цялото интервю във видеото!