От днес - 9 юли, във фоайето на Националния природонаучен музей е представена изложбата „Боян – следи в науката“, посветена на научните постижения на зоолога и биоспелеолог Боян Петров. 

В студиото на „Тази сутрин“ жената на алпиниста Радослава Ненова разказа, че по време на експедициите си е направил редица научни открития. Тя показа епруветка от последната експедиция на Петров, която съдържа няколко вида бръмбари.   

Снимка: btvnovinite.bg

„Отдавна се планирахме да направим такава изложба. Няколко пъти аз обещавах публично в интервюта, че подготвяме такова нещо, но най-накрая успяхме да го организираме. Изложбата цели да покаже Боян в светлината на учен, какъвто е той на първо място. Около 20 г. е прекарал в Националния природонаучен музей в изследване на най-различни обекти“, каза директорът на НПНМ проф. Павел Стоев.

По време на събитието ще бъдат показани за първи път два видеоклипа, които Боян е заснел на Шиша Пангма на 28 април 2018 г. Това са едни от последните кадри на известния наш алпинист, преди да започне фаталното си изкачване на върха, в които разказва за зоологичните си изследвания при височинните експедиции. 

Боян Петров е сред малкото зоолози в света, успял да събере колекции от границата на разпространение на живота на височини над 6000 метра, което го нарежда сред най-добрите български полеви изследователи. Обогатил е колекциите на Националния природонаучен музей - БАН с десетки екземпляри от животински видове, някои от тях нови за науката, които вече са определени и са изложени в настоящата експозиция, заедно с част от дневниците и колекциите му.

Снимка: btvnovinite.bg

Освен алпинист, Боян е отличен спелеолог, изследвал пещерите и пещерната фауна у нас и по света. Посетителите ще могат да видят прониквачния му костюм и научната му екипировка за изследване на прилепи и други пещерни животни. На името на Боян Петров до днес са кръстени десет вида животни, сред които стоножката Balkanopetalum petrovi Stoev & Enghoff. 

Голяма част от научните му колекции остават все още непроучени. Сред тях, без съмнение, има десетки непознати за науката видове безгръбначни животни.