Политическо и деструктивно – така представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев определи поведението на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Твърдението беше отправено в „Тази сутрин“ по повод на отказа на Панов да подкрепи декларацията на ВСС срещу закриването на специализираните прокуратури и съдилища с мотива, че е „политическа“. 

„Политическо е поведението на г-н Панов през целия му седемгодишен мандат, който изтича. Да, неговите тези винаги са политически. Неговото поведение е деструктивно, никога не е било градивно в рамките на този Съвет и в предишния му състав. Той стои зад определени политически партии“, каза Магдалинчев. 

Той обясни, че ВСС очаква европейска подкрепа за независимостта на съдебната власт. 

Магдалинчев добави, че с новия правосъден министър Янаки Стоилов са постигнали разбирателство по съдържанието на документа. 

„Дали тепърва ще се постигне това, което се целеше с този законопроект – ще се види във времето. То мина през правна комисия, но не стигна времето на 45-ото Народно събрание да се развият нещата, но политическите сили направиха изявление, че ще продължат да в тази посока“, заяви Магдалинчев. 

Представляващият ВСС заяви, че в законопроекта няма обективен анализ на работата на специализираните съдебни органи. Той допълни, че в момента не може да каже каква част от делата в структурата са завършили с осъдителни присъди. 

„10 г., откакто са създадени специализираните съд и прокуратура, но не означава, че делата там са с години“, посочи Магдалинчев и каза още, че не броят, а сложността на делата са определящи.

Според него, ако специализираните структури се закрият, ще се наложи рестарт на ключови дела.