„Още преди предишните президентски избори името на Лозан Панов бе спрягано за кандидат за президент. Отдавна в нашите среди се говори, че му е отправено такова предложение“, каза в „Тази сутрин“ Боян Магдалинчев, представляващ ВСС.

"Разбрахме за кандидатурата му, когато това бе обявено официално, но не се изненадахме. Г-н Панов е известно, че има контакти с определени политически сили, особено с „Да, България“, това не е тайна. Позициите, които има по определени въпроси, може да се види с кои политически сили съвпадат, особено що се касае мнението му против специализираното правосъдие. Трудно обаче може да се каже дали има директна намеса в съдебната система“, каза още Магдалинчев.

Той добави, че кандидатурата на Лозан Панов за президент нищо не променя при избора на нов председател на ВКС и процедурата е открита.

Магдалинчев поясни, че ще се избере засега заместник, защото до края на изборите Панов е в отпуск по закон и има възможност да се върне в съдебната система. 

"Някой от заместниците на Лозан Панов ще изпълнява функциите за председател на ВКС. Ще се избере между Дария Проданова и Галина Захарова, поясни Магдалинчев.

Процедурата за избор на председател на ВКС се открива не по-рано от 6 месеца и не по-късно от 4 месеца преди изтичане на мандата на настоящия председател на Върховния касационен съд. Неговият мандат изтича в началото на 2022 година. 

С решение на заседанието на пленума на ВСС беше открита процедурата. На 7, 14, 21 и 28 октомври могат да се номинират кандидати за председател на ВКС.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!