След три часа дебати до късно снощи на първото заседание на правната комисия бяха отхвърлени 5 от 6 законопроекта за промени в Изборния кодекс.

Единствено подкрепа получи този, внесен от председателя на парламента Ива Митева и депутати от „Има такъв народ“.

"От самото начало не разбирам това „салто мортале“, което настъпи при „Има такъв народ“ с една от основните им тези, която залагаха в предизборната платформа и около която беше създадена партията“, коментира Боян Атанасов, един от вносителите на подписите за референдума и член на партията с лидер Станислав Трифонов.

„Разочарованието е при мен и много хора, които подкрепиха „Има такъв народ“ с идеята за тази промяна. Има непрекъснато оттегляне и обещания, че ще стане някога мажоритарната система, но не се знае дали ще й дойде времето“, добави той.

Според него това е основата, върху която партията е изградила цялата си платформа.

„Всичко се надгражда върху това. От там стои цялата промяна на системата – с прекия избор на всички избираеми длъжности“, каза Боян Атанасов. 

Според Стоил Цицелков, зам.-председател на обществения съвет към ЦИК, промените в Изборния кодекс са приоритет в Народното събрание.

„Много е важно да имаме добър Изборен кодекс. Старият не е добре функциониращ, не води до високо доверие“, посочи той.

„Философията му е писана за хартиено гласуване, а вървим към машинно гласуване. Има много проблеми и основният е със списъците“, посочи той.

По думите му има седем точки, по които се постига консенсус в парламента. Сред тях са създаване на избирателен район „Чужбина“, намаляване на състава на ЦИК.

„На този етап не сме готови да проведем избори в пандемия. И при тези избори, които минаха, хората до последно не знаеха как ще се гласува. Тези, които не бяхме под карантина не знаехме какви ще правилата, колко дълги ще са опаките“, отбеляза Стоил Цицелков.