Главният прокурор Иван Гешев излезе с предложение за драстично увеличение на наказанията за пияни и дрогирани шофьори на пътя.

„От камбанарията на главния прокурор това са много адекватни мерки, но от гледна точка на експертите, ние искаме да няма виновни. Тоест ако ние чакаме виновните да убият някого, за да убием ние него, това няма да свърши работа или ще свърши работа след много години“, коментира Богдан Милчев от Института за пътна безопасност в „Тази сутрин“.

Снимка: btvnovinite.bg

Доказано е, че след всеки случай на тежка катастрофа с голям обществен отзвук, мерките са едни и същи, не може да очакваме различен резултат с едни и същи мерки, смята Милчев.

Снимка: btvnovinite.bg

За последните 3 години има над 109 милиона несъбрани глоби от наказателните постановления и фишове, а това означава, че стотици хиляди шофьори, когато са на пътя, установяват, че няма държава и се чувстват безнаказани, казва Милчев.

Приветствам „силните предложения“ главния прокурор, защото дори да не бъдат гласувани в парламента, повдигат дискусия, заяви председателят на УС на СБА инж. Емил Панчев, който отбеляза, че се предлага покачване на сега действащите наказания с 2 години.

„Ако направим едно внимателно обследване на законодателството как се прилага в момента, ще установим, че максималната граница да е приложена за пътнотранспортни произшествия Единични са случите. Не успяхме да намерим такива в публичното пространство“, каза Милчев.

Освен това тези, които карат, употребили алкохол, подлежат на затвор от 1 до 3 години, няма вкарани в затвора или те са единица, като повечето нарушители получават пробация или глоба, отбеляза експертът от Института за пътна безопасност.

Имаме нужда да възпрем тези шофьори, когато правят малки нарушения, преди да почнат да убиват, смята Милчев, според когото се нуждаем от нова наказателна процедура.

Снимка: btvnovinite.bg

Що се отнася до конфискацията на автомобилите на нарушителите, това предизвиква нов проблем за държавата, която трябва да ги съхранява, а по-добре е те да бъда сваляни от отчет за 7 години, заяви инж. Панчев.

Какво още казаха двамата експерти за мерките срещу пияните и дрогирани шофьори, гледайте във видеото.