На 7 ноември за 18-та поредна година в цялата страна се провежда първата българска програма за кариерно ориентиране „Мениджър за един ден“. Участие в нея вземат близо 1100 ученици и студенти, като в първото издание на инициативата през 2001 г. са участвали 78 младежи.

За поредна година bTV е партньор на инициативата. 

Водещият на „Тази сутрин” по bTV Антон Хекимян обяви в предаването началото на работния ден за младежите, а вечерта се срещна лично с голяма част от тях на  тържествената заключителна церемония на „Мениджър за един ден“, на която ще бъде водещ. 

Снимка: btvnovinite.bg

„За стотици деца от цялата страна това е първата среща лице в лице с истинския свят на бизнеса. Вълнуващо е, но е и много отговорно. Ние, хората, които постигаме професионалните си мечти, трябва да сме до тях – да ги подкрепяме и насърчаваме да мечтаят и да се развиват,“ каза той. 

Снимка: btvnovinite.bg

Сред официалните гости на закриващата церемония на „Мениджър за един ден“, са лидери на водещи бизнес компании и институции, заедно със своите мениджъри за един ден, за да поздравят участниците и да споделят своето преживяване и наученото в рамките на деня. 

Инициативата през 2019 г. в цифри: 

  • Брой позиции, обявени на платформата на Junior Achievement: 1479 свободни места. 
  • 1512 са новорегистрираните ученици и студенти за 2019 г., a 2122 са регистрираните за 2018, като много от тях са участвали с профила си от 2018 и през тази година. 
  • Най-популярната позиция е творчески директор в София и привлича 56 кандидати, а с по 41 кандидати са Директорско място и Мениджър Управление и привличане на таланти в международни компании. 
  • 121 са новорегистрираните компании за 2019 от общо 40 населени места, а общо регистрирани от 2016 насам са над 800 компании и институции. 
  • Въпреки ангажиментите на общините покрай изборите, има 32 обявени места за позиции за кмет и зам.-кметове на общини.