На фона на невижданите цени на тока в цяла Европа у нас държавата с месеци бави преминаването на бизнеса към алтернативна зелена енергия заради тромави процедури.

Неголям завод в Пещера, които произвежда обувки, от скоро произвежда и ток – соларен, за собствени  нужди.

Инвестицията в собствен ток спасява предприятието във времена, когато цената на индустриалния ток чупи рекорди и предприятията са на ръба.

Разходът за соларен ток е би трябвало да се върне за 6-7 години, но при днешните цени на енергията, собственият ток се превръща в джакпот за предприятието, в което се трудят 48 работници.

Токът в този завод не се съхранява, няма батерии. Излишъците отиват в мрежата, а недостигът в дните без слънце през зимата съответно се компенсират от мрежата. В слънчеви дни продават на енергото, в лоши дни – купуват обратно.

Зеленият ток е решение за завода на Ремзи Ингилизов, но не и за всяка индустрия. На него не му се е наложило да инвестира в батерии, което значително би оскъпило тока.

През зимата соларите дават около 30% от нужната енергия на завода, затова шоковото поскъпване на тока се отразява и на завода в Пещера.

У нас държавата забавя максимално процеса по преминаване към зелена енергия с тежка бюрокрация, преди да се пусне инсталацията на документи.

В по-големите общини отнема около година, за да заработи на документи подобна инсталация.