„До края на седмицата няма да е готов кабинетът, все още се провеждат разговори“, коментира в предаването „Тази сутрин“ доц. Борисолв Великов, бивш председател на Народното събрание и бивш депутат от НДСВ.

Според Явор Нотев, също бивш председател на парламента, не се знае много докъде са стигнали консултациите. Той също отбеляза, че правителството няма да бъде сформирано до края на седмицата. 

„Обсъждат се важни теми за развитието на държавата, но персонални назначения и съответно разпределение на министерски кресла не се съобщава“, добави той.

Според него начинът, по който се заявяват позициите на участниците в тези разговори, също предполагат много работа.

Доц. Борислав Великов отбеляза, че „Има такъв народ“ (ИТН) навлизат в някакво русло, но ще държат съставът на кабинета да си е техен.

„Единственото, което остава и трябва да се извърши, е да се разберат по политики и по програми. Тогава към тези 112 гласа ще очакваме да видим кои ще бъдат по-гъвкави и по-отговорни политически между БСП и ДПС", заяви доц. Великов.

Явор Нотев коментира и първия състав на кабинета на ИТН с премиер Николай Василев. Според него това е било изненадващо за гражданите, както и за участниците в предизборната надпревара.

„Много се изговори за това, че така не се прави и това не са правилата на политическата игра. Няма как да приемем такъв съвършено нов подход. В крайна сметка съставянето на кабинет изисква висока степен на доверие и сближаване на програми“, посочи Нотев.

Според доц. Великов в този изпреварващ ход полезното е било това, че се появи програма, по която сега има спорове, но се поставиха на масата някои програмни приоритети, което беше положително.