Отстранената от длъжност като директор на РИОСВ-Бургас – Детелина Иванова, смята, че е станала изкупителна жертва заради обществените очаквания, свързани със спорното заведение, което се появи на „Каваците“.

Това сподели самата тя в ефира на „Тази сутрин“. Иванова беше уволнена от служебния министър на околната среда и водите Асен Личев, който заяви, че по този начин прави добро на България.

„Фокусът беше изместен към една заповед на бившия министър за промяна на режима на защитената територия и по този начин беше удовлетворено общественото очакване да се случи нещо по отношение на това заведение. Така че аз наистина станах жертва на това да удовлетворим по някакъв начин очакванията на Министерството на околната среда и водите“, разказа Иванова.

Конкретната заповед, която тя цитира, е по предложение на РИОСВ-Бургас от началото на тази година.

Заповедта влезе в сила на 14 юни, но Личев я отмени, а бившата вече директорка на местната екоинспекция твърди, че е бил подведен и че текстовете в документа са рестриктивни и имат за цел да защитят местността.

„Заповедта е много точна и конкретна и прави изключение само за съществуващите къмпинги, както и за дейностите, които концесионерите на плажовете имат като задължение, както и права въз основа на концесионните договори“, поясни тя.

Така например със заповедта се забранява влизането, лагеруването, преминаването и паркирането на моторни превозни средства в защитените територии на Каваците.

И въпреки това в началото на лятото на плажната ивица се появи въпросното заведение, което днес вече придобива завършен вид.

Иванова обясни, че по закон спорът дали обектът е преместваем, или е строителство не е от компетенциите на РИОСВ, а от органите, прилагащи ЗУД и ЗЧК. Към днешна дата няма констатация, че става въпрос за строителство.

А на мястото на Иванова за временен директор на регионалната екоинспекция беше назначена Зинка Стойкова.