Строежът в местността „Алепу“ край Созопол е продължавал въпреки забраната на държавния строителен контрол. Това показва проверка на bTV. Не само това, но, точно година след забранителната заповед, обектът някак е получил и разрешение за ползване на първия си етап - брегоукрепването.

Вторият етап е изграждането на хотел.

През февруари миналата година, ДНСК разпореди работата по обекта да бъде преустановена.

Снимка: Ладислав Цветков

В bTV Новините ви показахме кадри на германска телевизия, които доказват, че след забраната на строителния контрол, на строежа – изниква още едно ниво. Те са от филма „Новата Майорка“ на германската телевизия „Ве Де Ар“. Продукцията е излъчена през август миналата година. Покрай забавленията на германските туристи в Слънчев бряг, журналистите заснемат и строежа на Шофьорския плаж.

Снимка: bTV

"Има издадена заповед 2019 г., от 14 февруари, с която е спряно строителството на обекта, тоест тази заповед не е отменена и това означава че строежът е спрян и не може да се извършва абсолютно никакво строителство", каза преди дни пред bTV началникът на ДНСК арх. Нестеров. 

Това би трябвало да означава, че както състоянието на строежа, така и документалният му статут не са се променили през последните 16 месеца,

Обаче...

Председателят на синдикална организация в ДНСК и бивш служител на РДНСК-Бургас инж. Любомир Йорданов заяви в „Тази сутрин“, че строежът има Акт 16 и обектът е въведен в експлоатация.

Документът е достъпен в Публичния регистър на ДНСК, с дата 13.02.2020 г, а, по думите му, ДНСК се правят, че не знаят и извършват мними проверки. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Строежът има разрешение за ползване, този строеж е въведен в експлоатация. На основание Акт 16, това е документът, който казва, че документално и технически този обект е годен за ползване.“ 

Той допълва, че в заблуждение е въведен и премиерът Бойко Борисов (който заплаши, че ако бъдат открити нарушения, обектът няма да бъде въведен в експлоатация). Йорданов посочи, че всяка забрана ще падне в съда, тъй като по документи всичко е изрядно. 

Снимка: Ладислав Цветков

Бившият служител на РДНСК-Бургас заяви, че въпросният документ се издава от комисия, ръководена от шефа на ДНСК арх. Иван Несторов.

„Не знам как тази сграда е приета, след като има заповед за спиране на строителството, но след като Акт 16 се подпише от всички членове на комисията, арх. Несторов може да издаде разрешение за ползване или да откаже. В случая този обект е приет“, допълни архитектът.