От 2000 г. са разработени новите норми за строителството на пътища у нас – скоростният път край Боснек е проектиран и изграден по тях. Това заяви в „Тази сутрин“ инж. Георги Златев – бивш директор на дирекция „Поддръжка на пътища“ в Агенция „Пътна инфраструктура“.

Той не може да се обясни как според оцелелите има още един спасен от трагедията, защото Спешна помощ се е отзовала за минути на мястото на инцидента.

По думите му пътят е с Акт 15, където е записано, че заданието е изпълнено така, както е проектирано.

„Тези нормативи са написани по образец на немските и руските стандарти – Германия е страна-еталон за строителството на пътища. Към днешна дата, съгласно новите нормативи, трябва да се направи обследване, но това са 20 хил. км“, каза Златев.

Според него пътната маркировка е много скъпа за поддържане и за да отговаря на изискванията в цялата страна, трябва да се инвестират около 250 млн. лв. „В последните години има огромен прогрес в обема на възлаганите дейности по отношение на маркировката“, допълни той.

Златев коментира, че в момента АПИ разполага с бюджет около 200 млн. лв. годишно за поддържане на пътищата. Допълни, че собственикът на пътя отговаря за неговото състояние, но без необходимия финансов ресурс – това няма как да бъде осъществено.  

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!