9 дни преди парламентарните избори на 4 април продължават предизборните дебати по bTV в предаването „Тази сутрин“ и всички актуални предавания.

Тази сутрин в дебата участват кандидат-депутатите Росен Желязков от ГЕРБ, Георги Свиленски от БСП, Станислав Анастасов от ДПС и Искрен Веселинов от ВМРО.

Основни послания

„Като във всеки избор за парламент ние се състезаваме с идеи и то в един труден период на здравни и икономически предизвикателства. Ние от ГЕРБ никога не сме твърдели, че имаме монопол върху принципи, но винаги сме спазвали принципи. Никога ГЕРБ не е била партия на популизма, а е била партия на ангажименти и изпълнени обещания“, обяви представителят на ГЕРБ.

Кандидат-депутатът на БСП призова за промяна в управлението, която да гарантира държавност, демокрация, справедливост, образована и здрава нация, работеща и модерна икономика.

Социалистите ще работят за разваляне на концесията на летище София, за българските плажове и на всички концесии, „ограбващи българския национален интерес“, за изработване на нов Закон за движение по пътищата, даде заявка Свиленски.

„ДПС има много ясна програма за ускорено икономическо развитие, има много ясен план как да възстанови държавността в България, как да възстанови авторитета на институциите. Една от първите ни работи като народни представители от ДПС ще бъде да искаме изслушване на правителството в НС за плана за възстановяване и устойчивост, който в момента е много слаб“, заяви представителят на ДПС.

По думите на кандидат-депутата на ВМРО в центъра на усилията на партията е запазването на традиционното семейство и отстояването на националните принципи, които ни правят българи.

„ВМРО ще пренесе този завет от нашите предци, ще опази българщината, ще работи за ръст на доходите, за нормализация и за това България да е над всичко“, подчерта Веселинов.

COVID кризата

„Една година светът е в безпрецедентна епидемиологична ситуация. Това е криза, която няма общ протокол. Затова всяка държава следва собствените възможности, ресурси и подходи. Ние за една година успяхме да налучкаме пулса на ситуацията – в здравен аспект реакциите са бързи, а в икономически аспект са навременни“, изтъкна Росен Желязков.

По думите му икономиката в България функционира и произвежда, а показателен за това е БВП за 2020 г. и приходите в бюджета, които са показали, че ГЕРБ управлява кризата по оптималния начин, не по-лошо от развитите европейски държави.

Георги Свиленски контрира с аргумента, че за повече от 10 години управление ГЕРБ не е успяла да реформира системата на здравеопазване в България. По думите му в момента управляващата партия налучква мерките и е виновна за липсата на лекари, медицински сестри, санитари и места в болниците и затова болни да умират на стълбите на лечебни заведения.

„Оценяваме усилията на правителството, че се опитва да се справи със здравната пандемия. Те наистина се стараят, но се получава, както обикновено – слаба координация. Има доста тежка администрация и тежка бюрокрация“, нападна управляващите и Станислав Анастасов от ДПС.

Според него икономическите мерки, особено компенсаторните, са били много бавни и накрая се е получило като във вица: „Докато си науча магарето да не яде, то умря“.

Представителят на ГЕРБ отговори на тези обвинения: „Аз току-що научих, че само БСП са знаели, че ще има пандемия още преди 10 г. Г-н, Свиленски вие бяхте във ВМА, не мисля, че лечението, което сте получил, е неадекватно, не мисля, че е свързано с това да умирате по стълбите. Мисля, че е помогнало точно запазването на здравната система, инвестициите в здравната система, които са 2 млрд. лв. повече, отколкото са били 2017 г. На здравната карта няма население място, в което да няма възможност за болнично лечение“.

По думите му фактът, че БСП и ДПС заедно скачат върху ГЕРБ, е показателен, защото е подготовка за управление след изборите.

Искрен Веселинов от ВМРО също коментира отношенията между БСП и ДПС и по думите му координация между двете партии е имало непрекъснато по време на работата на последния парламент.

„По отношение на мерките мога да кажа, че действително България успя да запази един нормален режим на ограничения. Има обаче неща, които не са прецизирани. За нас предизвикателството е във фазата на отварянето – да се даде възможност на хората да си изкарват прехраната, а не да ги подпомагаме“, коментира Искерн Веселинов.

Ваксинацията срещу COVID-19

Според Анастасов страната ни трудно се справя с ваксинацията срещу коронавирус и очевидно изостава от другите европейски държави.

„Когато се обсъждаше на европейско ниво въпросът, българският премиер имаше съмнения за ефективността на ваксините, затова се намали поръчката. Конкретно ваксините на се проблем, проблемът е, че към всичко се подхожда със съмнение – на парче и без ясна дългосрочна програма“, коментира кандидат-депутатът на ДПС.

Георги Свиленски напомни, че социалистите внесоха в Народното събрание предложение за разширяване кръга на възможните доставчици на ваксини за страната ни – възможност да се доставят руската и китайската ваксина.

„ГЕРБ не искат българското население да получи адекватна ваксинация. Искат хората да чакат за нещо, което го няма, да се редят на опашки, за нещо, което го няма, за да могат преди изборите да правят списъци за ваксинация“, заяви кандидат-депутатът на БСП.

Росен Желязков го обвини в „изключителен популизъм“. „България е поръчала през Европейската комисия 9 млн. ваксини, от които 3 млн. РНК ваксини, 3 млн. аденовирусни и 3 млн. антигенни ваксини. Поръчали сме ваксини пропорционално Може би вашето взиране на изток ви кара да сте петимен към други ваксини“, обърна се Желязков към Свиленски.

Вижте целия дебат във видеото!