Българският президент трябва да бъде не само олицетворяващ, а и носител на националния суверенитет. Това заяви в „Тази сутрин“ кандидатът за държавен глава на ВМРО Милен Михов.

По думите му на фокус в кампанията ще бъде необходимостта от конституционни промени, които да издигнат президентската институция на по-високо ниво.

„През последните 30 г. говорехме за промяна, получихме подмяна. Въпросът за „Зелената сделка“, икономическата и енергийната ни независимост също ще бъдат на фокус. Не на последно място – Македонският въпрос и навлизащата идеология за еднополовите бракове“, каза Михов.

Той уточни, че номинацията му идва от Националния младежки комитет на ВМРО. Добави, че се познава добре с кандидата за вицепрезидент Мария Цветкова.

Относно уволнението му от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ той заяви: „Заповедта ми за уволнение е от четири точки - три от тях са за изказвания през април 2019 г. Четвъртата е особено интересна – подал сигнал до главния прокурор 2018 г. за нарушаване на законните норми при провеждането на обучение. Всеки български гражданин, до когото достигнат сигнали за нередности, трябва да сезира компетентните органи. Аз мисля, че съм си изпълнил дълга“.

Михов отказа да отговори дали е проверяван от прокуратурата.

„Аз не се чувствам за нищо виновен“, категоричен бе той.

Кандидатът за държавен глава коментира, че е необходимо съгласие по ключови въпроси, а президентската институция е тази, която трябва да обединява.

„Уверени сме, че ВМРО е българският проект, 30 г. следваме своя път, без да поглеждаме на Изток или на Запад. Убедени сме в собствената ни правото и ще бъдем искрени с нашите избиратели“, посочи Милен Михов.