Безводие застрашава туризма в балканското село Медвен. Местните твърдят, че от месеци нямат вода за елементарни битови нужди, въпреки че цената й е повишена близо три пъти.

По думите на хората проблемите с водоснабдяването са от години, а ситуацията се влошава с всяка изминала година.

Това е проблем както за домакинствата, така и за хората, които имат къщи за гости, хотели или екоселища в района. Много резервации вече са отменени и това поставя въпроса за бъдещето на Медвен като туристическа дестинация.

През летните месеци има периоди от няколко дни, когато няма никаква вода. Оказва се, че вода има, но водопреносната мрежа е изключително стара и амортизирана. Поради тази причина има множество аварии.

Хората са сигнализирали институциите. Има и подписка на около 200 души, изпратена до тях.

На 6 август е получен отговор от КЕВР с обяснението, че е наредила на ВиК-Сливен в 7-дневен срок от момента, в който получат тази информация, да уведомят гражданите по повод техния сигнал. От там обаче така и не са го направили.

Екипът на bTV се свърза с управителя на ВиК-Сливен, който отказа участие, но заяви, че ще изпрати представител. Той от своя страна потвърди, че проблемът е в остарялата мрежа. Трябва да се направи реконструкция, но това е свързано с финансиране и не можа да отговори на въпроса дали проблемът ще бъде решен.