Използването на телефон, докато караме на пръв поглед може да изглежда безобидно, но всъщност крие огромни рискове и често е причина без да са го искали, водачите да станат убийци.

В „Тази сутрин” проведохме експеримент – как би шофирал човек, ако същевременно с това пише съобщение.

„Има три вида разсейване – ментално, зрително и ръчно. Телефонът е прекалено опасен, защото включва и трите”, обясни автомобилният състезател Димитър Илиев.

Освен, че не успя да напише смислено съобщение, докато шофира, репортерът на bTV Емил Митев не се справи особено добре и с карането с телефон в ръка.

Определено е опасно да пишем в такива ситуации, защото погледът ни е насочен към телефона, предупреждава Илиев. И наистина – експериментът показа, че Митев не успя да спре на внезапно изскочила топка на пътя, която в реалния живот може да се окаже пешеходец.

Дори използването на хендсфрий не е удачно, защото при разговор ангажираме ума си, вместо да се съсредоточим върху пътя. Затова експерти съветват – седнем ли зад волана, телефонът трябва да е някъде встрани.

„По-скоро е въпрос на отговорност и на личен избор – който човек има добро отношение към шофирането, той няма да си позволи да пише съобщение”, добави експертът.