От днес джиповете по пътя към Седемте рилски езера са забранени. Така ограничението вече важи за територията на целия Национален парк „Рила“.

Шофьорите на джиповете не са съгласни с разпоредбата и твърдят, че ходят в гората само да берат билки и гъби. Те все още на са видели заповедта.

Адвокатът им заяви, че „явно някакъв друг интерес кара държавата, след като 20 г. тези хора работят тук, да бъдат ограничавани“.

„Всичко това е продиктувано и от възмущението на посетителите, и от това че там е зона „Натура 2000“. Водачите на джипове нямат разрешение за упражняване на такъв тип дейност. Джиповете предизвикват ерозия, замърсяване с шум, с фини прахови частици, с газове, всичко това уврежда биоразнообразието“, обясни Красимир Андонов, директор на Национален парк „Рила“.

Кметът на Сапарева баня Калин Гелев, заяви, че не може да каже дали има заповед, защото тя не е в неговите правомощия, а в тези на Регионална дирекция по горите и както всеки един нормативен документ, ще тече поне 14 дни срок за обжалване.

От Изпълнителната агенция по горите отказаха коментар.