На плаж "Кабакум" следите от тежката техника все още стоят. Във вторник следобед на алеята идва бетон помпа, багер копае дупки в пясъка и започват да се изливат бетонни постаменти – общо 9 на брой.

Всичко това не остава незабелязано и граждани подават сигнали. Оказва се, че зад това няма каквито и да било разрешителни и действията не са съгласувани с институциите. Извършена е проверка, назначена от областния управител Стоян Пасев.

"За плаж "Кабакум – Юг" държавата е обявила концесия, но поради мораториум, наложен от народното събрание, тя не е довършена. Все още сме в хипотезата, че нямаме валиден наемател. Поради тази причина няма кой да има основание да поставя каквито и да било обекти“, обясни областният управител. Той припомни, че по закон се позволява до 2% от плажната ивица да бъде заета от такива обекти.

Снимка: btvnovinite.bg

"На този етап няма съгласувана скица нито с общината, нито с областната управа, нито с Министерството на туризма, така че тези действия са незаконни", заяви Стоян Пасев.

Има валиден договор на стария наемател на плажа до края на юни. Бетонните постаменти от плажа вече ги няма, те са демонтирани.

Снимка: btvnovinite.bg

"Идея нямаме кой стои зад това, но фундаментите са изкарани. Няма кого да санкционираме, но ще уведомим наемателят, който още има валиден договор", посочи Стоян Пасев.