Всичко в доклада на Европейската комисия относно медиите е вярно. Това обяви в интервю за предаването „Тази сутрин“ председателят на Съвета за електронни медии (СЕМ) Бетина Жотева по повод критичния доклад на ЕК.

В него е записано, че „СЕМ няма достатъчно средства, за да изпълнява ефикасно задачите си“.

„Последните години съветът се е превърнал в един конюнктурен орган, който вече не може да си изпълнява задълженията и по закон. Ние не можем да наблюдаваме телевизиите и радиата и да ги контролираме, защото нямаме техническата възможност за това“, обяви Жотева.

От СЕМ се изпратили през август писма да председателя на Народното събрания Цвета Караянчева, до премиера Бойко Борисов, до финансовия министър молба за помощ за осигуряване на нужната техника. Предупредили са, че няма да могат да наблюдават медиите дали спазват закона по време на избори. Реакция обаче не е последвала от нито една институция.

„Ние не можем да правим записи, за да видим какво се случва в ефир. Молим телевизиите да ни дадат запис, за да ги санкционираме“, обясни председателят на СЕМ.

Относно констатацията на ЕК за притеснителната липса на прозрачност относно собствеността на медиите Жотева коментира, че в Европа все още не се е състоял дебатът дали политици могат да притежават медии. Това е регламентирано само в Малта, където е забранено медиите да са собственост на политици, уточни тя.

Вижте цялото интервю във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!