Учени от БАН заедно със свои колеги от СУ "Св. Климент Охридски" създадоха батерия от ново поколение, която ще предизвика революция в съхраняването на енергия.

Снимка: btvnovinite.bg

„Идеята ни хрумна въз основа на факта, че литиево-йонните батерии са един скъп продукт, което възпрепятства навлизането на зелената енергия в нашия бит. Затова се насочихме към замяна на литиевите йони с натриеви, които са по-разпространени и по-евтини”, обясни в „Тази сутрин” проф. Радостина Стоянова, учен от БАН.

Става дума за оригинална българска разработка на безопасна, евтина и безвредна за околната среда презаредима батерия на основата на натрий. Тя може да се комбинира с литиево-йонните батерии или дори да ги замени изцяло в редица приложения.

Голямото постижение на нашите учени е разработката на нов тип електроди от достъпни материали като сулфатните соли, които са широко разпространени и могат да бъдат намерени дори на Марс.

Снимка: btvnovinite.bg

Едно от основните предимства на новата натриево-йонна батерия е акумулирането на енергия от възобновяеми източници. Това е особено важно на фона на постоянно растящия дял на възобновяемите източници в производството и потреблението на енергия в икономиката и бита по целия свят.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!