Рекордно количество контрабандни парфюми, маскирани като стъклени буркани, заловиха митничарите на „Дунав мост“ 2 при Видин. Хванати са 60 000 флакона, имитиращи над 30 световноизвестни марки.

Снимка: bTV

Ударът е от началото на месеца и е най-големият срещу нелегалния трафик на парфюмерия за последните 15 години.

Снимка: bTV

Контрабандните стоки са открити в 20 палети в два камиона, по документи превозващи 16 тона буркани от българска за полска компания.

„На около 2 метра навътре след тези палети с легална стока са поставени кашоните, които съдържат различни марки парфюми. Върху всеки парфюм има баркод, който би трябвало да гарантира, че това е оригинален продукт. В някои от кашоните обаче установихме, че има стикери с такива баркодове. Самите кутии не са облепени с тези баркодове. Дори самият шофьор, който превозваше стоката направи това нещо и неговите думите бяха „в моя камион май само бурканите са истински“, каза Иво Плаков от Агенция „Митници“.

Оригиналността на стоките може да се сканира с приложение на мобилен телефон.

Снимка: bTV

„Ако предположим, че са закупени по 5 евро от търговеца на едро и ако той успее да ги реализира през 10 евро на бройка, това са над половин милион евро печалба за този търговец. Най-вероятно тези количества са влизали с малки транспортни средства на етапи и вероятно някъде е събирано цялото количество в някакъв неизвестен склад“, допълниха от Агенция „Митници“.

От Митниците предупредиха, че ползването на фалшиви парфюми може да има странични ефекти.

Снимка: bTV

„Изглежда красиво, френска марка, но самият аромат е нетраен. След около 15-20 минути, след като се пръснете, ароматът изчезва. Може да получите обриви, алергия, кожни раздразнения“ каза Радион Младенов.

Снимка: bTV

Цялото количество контрабандни парфюми се унищожава с помощта на валяк. 

От полска страна, закъдето е бил предназначен контрабандният товар, проверяват фирмата, направила поръчката. А нарушението е за кражба на интелектуална собственост.