Български компании за храни и напитки ще се обединят в общо сдружение, което ще стане член и на международната асоциация „Food Drink Europe”, която обединява европейските браншови организации в областта на хранително-вкусовата промишленост.

Нейният генерален директор Мела Фреуен заяви, че е хубаво, че такова сдружение ще се случи в България, тъй като е много важно да се види, че всички фирми са готови да действат заедно. Тяхното обединение представлява всички големи и малки дружества от всички хранителни сектори.

Двойният стандарт на храните не означава непременно двойно качество, коментира Фреуен. По думите й понякога продуктите се произвеждат от други местни продукти, които са различни в отделните държави. Европейският изследователски център в момента проверява много продукти, за да се види къде са различията в храните, обясни тя. Според нея индустрията приема много сериозно този проблем и не иска да разделя обществото на две групи и да определя кои са второ качество. Понякога има национални закони, които да задават различното качество, смята тя. По думите й до края на другата година има информация по казуса и ако наистина има двоен стандарт, те ще се заемат с проблема.

Да се осъществи хармонизиране на законодателствата и практиките в целия ЕС – това е принципа на агенцията им, заяви тя.

Европа поставя много голям акцент върху детското и здравословното хранене. Фреуен коментира, че една от целите на организацията е да събере всички дружества, за да се намалят трансмазнините, съдържанието на сол, на захар в храните. Тя категорично заяви, че използването на трансмазнини вече е спряно.

Тя също се съгласи, че рекламата е много важна за всеки продукт, но има много фирми, които са подписали споразумение да не рекламират детски продукти в часове, в които децата са пред телевизорите. Единствената цел е да се върви към по – здравословно хранене, каза тя.