Как изглежда Независимостта в очите на нидерландец, който от години живее у нас, а отскоро е и общински съветник във Велико Търново.

През 1967 г. Якоб Ван Бейлен идва за първи път у нас. Пленен е от Родопите и Тракия, но не остава задълго. Повратна точка в живота му се оказва 1997 година.

"Тук има илюстрация от един холандски вестник от януари 97. Първата страница в сериозен вестник, в който пише: Жена в българска носия води над 100 000 протестиращи към парламента. Видях вестника и се шокирах. И казвам, ама това не е жена в българска носия. Това е Янка Рупкина. И тогава казвам на моята директорка, трябват ми спешно две седмици почивка, защото има приятели в България и искам да видя как са“, разказва Бейлен.

През 2011 година официално емигрира в България. Три години по-късно става жител на Велико Търново. Макар и пенсионер, заради отношението му към реда и природата Якоб попада в политиката.

Снимка: bTV

От април тази година чужденецът е и общински съветник. Описва се като критичен член на партията и коалицията.

В родината си Якоб Ван Бейлен се занимава с издателската дейност на парламента. У нас не може да се съгласи с правилата за гласуване. Според него още в основата е заложен дефект.

"В България има четири опции - "за", "против", "въздържал се" и негласувал. Ако погледнем как е в Холандия, например, въздържал се няма и негласувал няма. Там всеки трябва да гласува и може да го направи само със „за“ и „против", обясни Бейлен.

Вече е внесъл предложение в общинския съвет това да се случи и в местния парламент. Въпреки че е убеден европеец, той твърдо стои зад тезата, че всяка държава членка на ЕС трябва да защитава своята идентичност.

В България нидерландецът случайно развил и колекционерска страст. Всичко започнало, когато тръгнал да обзавежда къщата си в Котел, спомня си с усмивка чужденецът. А Денят на независимостта тържествено ще посрещне за седма поредна година.