На централния плаж в Созопол се изгражда пясъчна дига, която е почти готова. Тя е по цялото протежение на ивицата, висока е почти три метра и е съвсем близо до брега на морето.

Изграждането на защитни диги вече е практика на някои големи плажове. По този начин концесионерите защитават заведенията от зимните бури. Тук това се случва за първи път и хората се притесняват, че разкопаването на пясъка може да унищожи плажа. 

По време на проверката от Басейнова дирекция вчера багерът изненадващо спира работа 20 метра преди края на ивицата, а по-късно напуска плажа. 

Снимка: БГНЕС

Местните хора са подготвили подписка срещу разкопаването на плажа. Според тях морето няма да причини щети на заведенията. Те твърдят още, че дигата е опасна, защото може например дете се покатери по нея и ако падне, ще се удави и няма как да бъде спасено. А дигата спира и достъпа до самия плаж. 

Снимка: БГНЕС

Срещу изграждането на дигата се обяви и местната власт. Тихомир Янакиев – кмет на община Созопол заяви, че общината не отдава плажа на концесия и не е собственик, но е разпоредена проверка. По думите му от Басейнова дирекция са констатирали нарушения, защото пясъкът се изгребва от прибоя. 

Представител на концесионера заяви, че тревогите на хората не са основателни. "Това се прави тук за първа година и затова хората са притеснени. Пясъкът ще бъде на същото място догодина", каза Илиян Иванов.