Паметникът на Бузлуджа ще получи безвъзмездно финансиране от 185 000 долара от американската фондация „Гети”, за да се изготви план за реставриране.

Миналата година паметникът бе признат от европейската организация „Европа Ностра” за един от 7-те най-застрашени обекта на културното наследство за 2018 г. в Европа.

Осем години, 6000 работници, 3000 тона стомана, 70 000 тона бетон и 15 милиона лева са били необходими, за да се построи най-големият идеологически монумент в България. Издигнат е по инициатива на Българската комунистическа партия по повод нейния 90-годишен юбилей. Повече от 30 години обаче "домът" на БКП тъне в разруха.

Днес от мозайката, белия мрамор и образите на Маркс, Енгелс, Ленин, Георги Димитров и Тодор Живков е останал само спомен. Именно мозайките са една от причините за любопитството на туристите. Простират се на площ от около 1000 кв. м. Освен че са силно увредени, към днешна дата те са и недостъпни. В монумента не може да се влиза от съображения за сигурност.

„Дискообразната сграда и кулата към нея ще бъдат подложени на задълбочен анализ, за да бъде преценен най-подходящият подход при консервацията, а също и по какъв начин може отново да влезе в обществена употреба", пишат от "Гети".

Работата по проекта ще се извърши от екип от утвърдени български и чуждестранни учени. Ключова роля ще има авторът на монумента Георги Стоилов, който ще е консултант по проекта.

„Първоначално проектът беше по-различен. Имаше кръг, но нямаше помещение. Беше един кръг във въздуха на шест опори, а в средата имаше пилон накрая с петолъчка”, разказа в „Тази сутрин” Георги Стоилов.

„За целия народ Бузлуджа е свещено място. Там са водени битки векове наред. Там е загинал Хаджи Димитър. Това е едно от светите места на България”, каза авторът на монумента.

„Набелязали сме основните елементи на една бъдеща експертиза, която прилича на медицинско изследване. Тя стартира с оглед, след това с проверка и изследване на всички вложени материали, водоснабдяване и канализация. След това на базата на теоретични изследвания се правят заключения. Подготвя се техническо задание за изготвяне на инвестиционен проект за възстановяване на сградата”, обясни проф. д-р Иван Марков, директор на Университета за архитектура, строителство и геодезия (УАСГ).

Обследването на монумента ще отнеме между шест месеца и една година.