И днес продължават дейностите по отстраняване на аварията, възникнала по трасето на газопровода за Гърция. След изсушаване на района, подаването на синьо гориво към южната ни съседка ще бъде възстановено.

Стари тръби са една от вероятните причини за инцидента. Ден след аварията хората в село Кулата разказват за силния тътен и облаците прах във въздуха.

Споделят, че прозорците са започнали да треперят, а трусът се е усетил доста силно. Сигнал за инцидента подава кмета на населеното място, след като земеделски производител алармира, че има проблем с газопровода. На място вижда разцепена тръба. При инцидента няма пострадали, само материални щети.

Засегнати са 200 м от тръба на „Булгартрансгаз“, по която се доставя синьо гориво за южната ни съседка. Директорът на фирмата изпълнител Владимир Малинов обяви, че се проучват няколко варианта за аварията. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Считаме, че най-възможният вариант е стареене на материала. Тъй като газопроводът е изграден в периода 1990-1991 г., което означава, че е на приблизително 30 г. В нашата ремонтна програма този участък не е предвиден за ремонт, тъй като, съгласно техническите изисквания е необходимо на всеки 10 г. да се извършва техническа инспекция. В този участък през 2014 г. е извършвана такава“, допълни Малинов. 

По думите му в момента тече обществена поръчка за избор на изпълнител за извършване на преглед на интегритета на газопровода, като се надява тя да приключи до края на годината. Очаква се газопроводът да възстанови доставките на газ към Гърция в най-кратки срокове.